Technológia

Szabványok

valid css2 html 4.01

Ez a site többé-kevésbé megfelel a HTML 4.01 Transitional és a CSS2 szabványoknak. Néhány ponton (ahol a szabványokat senki más sem követi) eltér ezektől, de az élvezeti értékét ez nem csökkenti. Éppen ellenkezőleg: azért tér el a szabványoktól, hogy működjön.


Mi az a CSS?

A CSS a Cascading Style Sheet rövidítése. Ez egy webes szabvány, célja, hogy a HTML dokumentumok böngészőkben való megjelenését a HTML lehetőségeit túlmenő formázási lehetőségekkel - stíluslapokkal - támogassa, melyekkel a dokumentum formázásokat fejlettebb módon lehet végezni.
A CSS-nek jelenleg két, egymásra épülő szabványa van: a CSS1-et 1996-ban, a CSS2-t pedig 1998-ban tette közzé a W3C.

Mire jó?

A HTML dokumentumok feladata kezdetben csak az információközlés, ennek megfelelően minimális dokumentumformázási lehetőséggel rendelkeztek. Sokan hamar felfedezték azonban ezt a médiát is, és az információközlésen túl már cél volt a tartalom minél vonzóbb tálalása is. Ennek megfelelően egyre több lehetőséget építettek be a HTML szabványba (képek, listák, űrlapok használata, stb.). A meg növekedett formai követelmények odavezetek, hogy egy webes dokumentum forrásának (HTML kódnak) nagyobb részét végül a formázási utasítások és kisebb rész a tulajdonképpeni tartalom alkotják.
Szükségessé vált a formázások egyszerűsítése, egységesítése a dokumentumon belül. A HTML lehetőségei viszont alapvető struktúrája miatt gátat szabtak ezeknek a törekvéseknek - létre kellett hát hozni egy dokumentumformázást szolgáló nyelvet. Ez a nyelv lett a CSS, melynek elsődleges célja, hogy szétválassza a dokumentumok megjelenését a tartalomtól.
A CSS használatával a webfejlesztők csaknem minden megjelenéshez kapcsolódó információt (betűtípusokat, színeket, háttér stílusokat, elrendezéseket, dobozokat, kereteket, méreteket) áthelyeznek a stíluslapra, ennek eredményeképp egy sokkal egyszerűbb tartalom orientált HTML kódot kapnak.

CSS főbb előnyei:

  • Szétválassza a dokumentumok megjelenését a tartalomtól.
  • Egységes dokumentum formázási lehetőséget ad akár több összefüggő oldalra. Ha több lapunk van, egy formázási módosításhoz eddig mindenhol módosítani kellett a kódot, ahol azt a formázást használtuk - ha stíluslapokat használunk, elég egy helyen.
  • Áttekinthetőbbé válik a kódunk, megkönnyítve ezzel a weboldalak karbantartását.
  • Sok olyan formázási lehetőséget biztosít, amik csak HTML-el egyáltalán nem oldhatók meg.
  • A HTML dokumentumok kisebbek lesznek, és mivel a webböngészők gyakran tárolják a CSS stíluslapokat a gyorsítótárban, ezért a hálózati forgalom is jelentősen csökken.
  • A felmérések azt bizonyítják, hogy a CSS segítségével támogatott HTML kódunk nemcsak a webfejlesztők számára válik áttekinthetőbbé de a keresőrobotok (pokok/spai-ok) számára is. Így ezzel a megoldással a keresőkben is jobb találatot érhetünk el.